SEP – IR – Tek Motorlu Uçak Aletli Uçuş Eğitimi

SEP – IR – Tek Motorlu Uçak Aletli Uçuş Eğitimi – Aletli uçuş eğitimi, pilot adayının görerek şartlar haricinde uçağın içindeki göstergeleri ve yardımcı seyrüsefer aletlerini kullanarak uçağı güvenli şekilde uçurmayı öğrenmesi için verilen kapsamlı bir eğitimdir. Havayolu pilotu olabilmek için alınması gereken eğitimlerden biridir.

Eğitime başlayabilmek için gerekli belgeler kurs öncesi hazırlanmalı ve öğrenci işlerine teslim edilmelidir.

SEP – IR – Tek Motorlu Uçak Aletli Uçuş Eğitimi Başvuru Şartları

– Geçerli PPL lisansı sahibi olmak.

– En az 50 saat PIC uçuşlarını tamamlamış olmak

– ATPL Teori eğitimine başlamış olmak

– Gece Uçuş eğitimini tamamlamış olmak

– Geçerli 1. Sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak

GEREKLİ BELGELER

– Diploma / Mezuniyet Belgesi (Aslı veya Noter onaylı)

– Yeni Çekilmiş Fotoğraf (Beyaz  Fonlu ) / 8 adet

– Adli Sicil Kaydı Yoktur Belgesi (Arşiv Kayıtlı E-Devletten alınabilir.)

– İkametgâh ( E-Devletten alınabilir)

– Nüfus Cüzdan Fotokopisi

– Kan Grubu Belgesi

– Güvenlik Bilinci Eğitim Sertifikası

– Sağlık sertifikası Fotokopisi

– ATPL sınav sonuç belgesi

– PIC ve gece uçuşlarını gösteren Logbook Fotokopisi

 

IR eğitimine başlamanın ilk şartı en az 50 saatlik PIC uçuşunu tamamlamaktır. Bu eğitim için eğitim süresi toplam 50 saattir. Bu 50 saatin 35 saati onaylı bir simülatör üzerinde, 15 saatlik kısmı ise uçak üzerinde verilir.  Eğitime ATPL Teorik Sınavları’ndan başarı sağlanmadan da başlanabilir ancak eğitim sonunda yapılan kontrol uçuşuna katılabilmek için ATPL Teorik sınavlarından başarı sağlanması gerekmektedir.

Yalnızca IR eğitimi alınacaksa SHGM tarafından görevlendirilen uçuş kontrolörü eşliğinde 1 saatlik kontrol uçuşu yapılır. Başarılı olunması halinde IR yetki tanzimi yapılır. Eğer aday devamında CPL eğitimi de alacaksa bu iki eğitimin kontrol uçuşuna beraber çıkılabilir.

ÖNEMLİ NOTLAR

  • IR uçuşlarına başlamadan önce konuyla ilgili 2 günlük teorik ders yapılır. Uçuşlara başlayacak pilot adayının ilk uçuşundan önce bu derse katılımı zorunludur. Dersler Ankara/Ümitköy okul binamızda yapılır.
  • Bir öğrenci pilot SHT-FCL gereği günde en fazla 4 saat, haftada en fazla 24 saat uçuş yapabilir. Bunlara ek olarak bir ay içerisinde 23 gün, haftada ise 6 günden fazla uçuş yapılamaz. Uçuş görev sürelerinin takibi öğrenci sorumluluğundadır.
  • Pilot Logbookları (Uçuş Kayıt Defteri) uçuş bitimlerinde uçuş öğretmenleri tarafından kontrol edilerek yazılmalı ve ilgili öğretmene imzalatılmalıdır.
  • Uçuş esnasında pilot lisansı, sağlık sertifikası ve tüm meydan giriş kartı belgelerinin pilot adayının yanında bulunması gerekir.
  • Eğitim için gerekli evrakların (Öğrenci Değerlendirme Fişleri, Ağırlık ve Denge Formları vs.) hazırlanması ve takibinden öğrenci sorumludur. Bu formlar eğitim sonunda yapılacak kontrol uçuşu öncesi sorumlu öğretmen tarafından kontrol edilir ve kontrol sonrası Öğrenci İşleri Birimine teslim edilir.
  • Eğitim 1 saatlik kontrol uçuşu dahil 51.00 saatten oluşur. Ayrıca eğitim sözleşmeleri bu eğitim süresi üzerinden yapılır. Uçuşlarda pilot adayının yetersiz olması veya eğitimlere 1 aydan fazla ara vermesi durumunda ilave uçuş eğitimi alması gerekir. İlave uçuş bedelleri öğrencinin yetersizliği ve öğrenciden kaynaklanan gecikme durumunda öğrenci tarafından; meteorolojik durumun elverişsiz olması gibi durumlarda okul ile öğrenci tarafından beraber karşılanmaktadır. Operasyonel sebeplerden dolayı yaşanan gecikmelerden ise GDH Uçuş Okulu sorumludur.
  • Öğrenci adayı uçuş hattına gitmeden önce Öğrenci İşleri Birimi’nden tarafından yönlendirilen Uçuş Planlama Formu’nu doldurur. Talebin uçuş hattında uygun görülmesi durumunda aday planlamaya dahil edilir. Planlamaların daha sağlıklı yapılabilmesi için en az 3 gün önceden form doldurulmuş olmalıdır.

Instagram

Diğer Makaleler

Sıfırdan Havayolu – Sıfırdan ATPL

Sıfırdan Havayolu - Sıfırdan ATPL - Güneydoğu Uçuş Okulu, modüler eğitim düzenleyen bir okuldur. Modüler eğitim; entegre olarak alabileceğiniz tüm eğitimleri istediğiniz zaman ve parça parça alma imkanı sağlayan bir eğitim yöntemidir.

Pilot Olmak – Pilotluk Mesleği

Pilot insanları veya götürülmesi gereken ‘malzemeleri, eşyaları’ bir yerden bir yere götürmek için bir ulaşım aracı olan...

MEP-IR – Çok Motor Aletle Uçuş Yetkisi

MEP-IR - Çok Motor Aletle Uçuş Yetkisi - ME eğitimleri havayoluna başvurmadan önce adayın alacağı son eğitim...