GDH Uçuş Okulu – 1996’da kurulan Güneydoğu Havacılık İşletmesi A.Ş. ; bu tarihten itibaren sektörde helikopter işletmeciliği alanında faaliyet göstermiş ve bu anlamda birçok ilke ve başarıya imza atmıştır. Daha sonra 2013 yılından bu yana ise uçuş okulu olarak yolumuza devam etmekteyiz. Sektörü değiştirmek, havacılığı geliştirmek, Türkiye’deki eğitim şartlarını iyileştirerek öğrencilerin daha düşük maliyetlerle daha kaliteli eğitim alması için çalışmalarını sürdürmektedir. Ek olarak mezunlarımız, sektördeki en kaliteli eğitimi makul fiyatlara ve kısa sürelerde tamamlamakta, %90’ın üzerinde bir oranla havayollarında işe alınmaktadır.
GDH Uçuş Okulu – Uçaklarımız
UÇAK TİPİ | TESCİL | KULLANILDIĞI EĞİTİMLER | |
1 | TECNAM P2008 JC | TC-UGY | PPL(A) – PIC |
2 | TECNAM P2008 JC | TC-UGZ | PPL(A) – PIC |
3 | CESSNA C172P | TC-GDJ | PPL(A)-IR(A)-CPL(A) |
4 | CESSNA C172S | TC-GDK | PPL(A)-IR(A)-CPL(A) |
5 | CESSNA C172S | TC-GDL | PPL(A)-IR(A)-CPL(A) |
6 | CESSNA C172S | TC-GDM | PPL(A)-IR(A)-CPL(A) |
7 | CESSNA C172 RG | TC-GDR | IR(A)-CPL(A) |
8 | PIPER SEMINOLE PA44 | TC-GDH | ME/ME-IR |
Uçaklarımız
-
TECNAM P2008 JC -
PIPER SEMINOLE PA44 -
CESSNA C172 RG -
CESSNA C172S
Eğitim Sahası ve Tesisler
GDH Uçuş Okulu Ankara konuşlu bir uçuş okulu olup, teorik eğitimler ve simülatör eğitimleri Ankara tesislerinde; uçak uçuş eğitimleri ise Nevşehir / Kapadokya Havalimanı’nda gerçekleştirmektedir. Ek olarak bunların dışında Ankara Anıttepe‘de Merkez ofisimiz de bulunmaktadır.
Ankara/ Ümitköy Okul Binası
Teorik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz Okul Binamız; Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Ümitköy semtinde bulunmaktadır. Ek olarak ulaşım konusunda oldukça uygun konumdadır. Okulumuza ulaşım metro ve otobüs ile kolaylıkla sağlanabilmekte ve duraklara yaklaşık 15 dk yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır.

Kapadokya Havalimanı Tesisleri
Nevşehir / Kapadokya Havalimanı içerisinde konuşlu hangarımızın yanı sıra öğrencilerimizin ve eğitim personelimizin çalışma, briefing, yeme içme vb. ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanmış eğitim binamız bulunmaktır. Uçaklarımızın bakımlarının tamamı kendi bakım ekibimiz tarafından yine Kapadokya Havalimanı’nda bulunan hangarımızda yapılmaktadır.
Bunların yanı sıra öğrencilerimize konaklama ulaşım ve yemek imkânı sunmak üzere Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde Kapadokya Havalimanına yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan toplu konut sitesinde personel ve öğrenci evlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca talep edilmesi halinde öğrenciye; günlük 30 TL karşılığında öğrenci evi, 10 TL karşılığında öğle yemeği imkânı sunulmaktadır. Ayrıca havalimanı ve öğrenci evleri arasında gün içerisinde ücretsiz servis imkânı sağlanmaktadır.
Ayrıca öğrenci evlerinde kalmak istemeyen öğrencilerimiz için yine havalimanına yakın konumda bulunan Kartal Otel ile gecelik 100 TL (konaklama + kahvaltı + akşam yemeği dahil) olarak anlaşmamız bulunmaktadır.
Öğrenciler öğrenci evi konaklama taleplerini uçuş öncesi doldurulan planlama formu ile Öğrenci işleri Birimi’ne bildirirler ve müsaitliğe göre eve planlanırlar. Ek olarak, otel konaklama talepleri ise şahsi olarak yapılmaktadır.
Tesislerimizin birbirine yakınlığı, personelimizin öğrencilerle aynı site içerisinde konaklaması; öğrencilerin ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması ve yardımlaşmayı sağlamaktadır. Ayrıca uçuş eğitimleri, ev ve yemek planlamaları öğrencilerimizden gelen öneri ve talepler dikkate alınarak yapılmaktadır.
Okul Personeli
ADI SOYADI | GÖREVİ | İLETİŞİM |
Ebru SARIDAĞ | Öğrenci İşleri Sorumlusu | 0530 148 06 37 |
Özge Başak TOZOĞLU | Öğrenci İşleri Sorumlusu | 0530 108 39 95 |
Özge SIR | Öğrenci İşleri Sorumlusu | 0530 148 06 38 |
Enes AYDINOĞLU | Öğrenci İşleri Sorumlusu | 0530 148 06 36 |
PPL (A) Hususi Pilot Lisansı
PPL (Hususi Pilot Lisansı) Eğitimi, ATPL Frozen (Sıfırdan Havayolu) eğitiminin ilk aşamasıdır. Hususi lisans sahibi bir pilot ticari olmamak kaydı ile hobi, eğlence ve hususi amaçlı uçuşlar yapabilmektedir. Ayrıca eğitimin bu aşamasında öğrencilere pilotaj için gerekli temel eğitim verilir. Böylelikle bu eğitim sonunda ise uçağı sorumlu pilot olarak bir yerden başka bir yere güvenli bir şekilde götürebilmeniz amaçlanır.
Pilot adayının eğitime başlayabilmesi için; gerekli belgeler kurs öncesi hazırlanmalı ve kayıttan önce öğrenci işlerine teslim edilmelidir.
BAŞVURU ŞARTLARI En az 18 yaşını doldurmuş olmakEn az lise ve dengi okul mezunu olmakSHGM tarafından düzenlenmiş geçerli en az 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak |
GEREKLİ BELGELER Nüfus Cüzdan Fotokopisi Adli Sicil Kaydı Yoktur Belgesi (E-Devletten alınabilir.) İkametgâh ( E-Devletten alınabilir) Diploma (E-Devletten alınabilir)Kan Grubu BelgesiYeni Çekilmiş Fotoğraf (Beyaz Fonlu ) / 8 adetBirinci Sınıf Sağlık Sertifikası (PPL sonrası eğitime devam edilmeyecekse 2. Sınıf)Eğitim Sözleşmesi |
Eğitim toplam 120.00 saatlik teorik ders ve 46.30 saatlik uçuş eğitiminden oluşur. PPL eğitim içeriği ve süresi aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak gösterilmiştir.
PPL EĞİTİM İÇERİĞİ VE SÜRESİ | ||
TEORİK DERS | SİMÜLATÖR UÇUŞ | UÇAK UÇUŞ |
120.00 | 05.00 | 41.30 |
Ankara Ümitköy GDH Okul Binası | Esenboğa Simülatör Eğitim Merkezi | Nevşehir Kapadokya Havalimanı |

Teorik Dersler
Teorik eğitim, PPL eğitiminin ilk aşamasıdır. Bu yüzden eksiksiz olarak tamamlanıp SHGM tarafından düzenlenen sınavda başarı göstermeden, öğrenci uçuş eğitimlerine başlayamaz. Bu derslerin tamamlanma süresi planlama durumuna göre 25-30 gündür. Ek olarak Ümitköy Okul Binası’nda düzenlenen PPL Teorik Eğitim süreci aşağıdaki tabloda içeriği belirtilen 9 ders ve toplam 120 saatlik eğitimden oluşmaktadır. Ayrıca pilot adayının bütün derslere eksiksiz olarak katılması gerekmektedir.
Dersler tamamlandıktan sonra pilot adayı; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen PPL (A) Teorik ders bitirme sınavına katılmalı ve sınavdan %75 başarı sağlamalıdır. Sınavda başarılı olan öğrenci uçuşlarını yapmak üzere planlamaya dâhil edilir.
Ders Kodu | Ders Adı | Kod | Ad | ||
010 | Hava Hukuku | 070 | İşletme Usulleri | ||
020 | Uçak Genel Bilgisi | 080 | Uçuş Prensibi | ||
030 | Uçuş Performansı | 090 | Haberleşme | ||
040 | İnsan Performansı ve Limitleri | Pilot Performans | |||
050 | Meteoroloji | Sistem Bilgisi | |||
060 | Seyrüsefer | Garmin | |||
TOPLAM DERS SÜRESİ | 120.00 Saat |
GDH Uçuş Okulu – Uçuş Eğitimi
Pilot adayı teorik derslerden başarılı olması durumunda eğitimin ikinci aşaması olan 45 saatlik uçuş eğitimine başlar. PPL uçuş eğitimi: 32.15 saat öğretmenli uçuş, 12.45 saat yalnız uçuş, 01.30 saat kontrol uçuşu olmak üzere 46.30 saatlik eğitimden oluşur.
Pilot adayı, ilk yalnız uçuşunu yalnız öncesi kontrollerde öğretmen pilotlar tarafından yeterli görülmesi halinde eğitiminin 15. saatinde yapmaktadır. 45.00 saatlik eğitim sonunda SHGM tarafından görevlendirilen bir kontrol pilotu ile 01.30 saatlik kontrol uçuşu yapılır. Son olarak kontrol uçuşunu da başarıyla tamamlayan aday eğitim sürecini tamamlamış olur. Ayrıca okul gerekli belgelerle birlikte pilot adayının SHGM başvurularını ve lisans düzenlenene kadar evrak takibini yapar. Uçuş eğitim süresi; mevsimsel şartlara, katılım durumuna ve başarıya göre farklılık göstermekle beraber sürekli katılım ve başarı sağlandığında yaklaşık 2 aylık bir sürede tamamlanabilmektedir.
Eğitim Süreci Nasıl İşleyecek?
- Gerekli şartlar sağlandıktan sonra açılacak olan ilk PPL grubuna kayıt yapılabilir.
- Eğitim yer dersleri ile başlar. Yer dersleri tamamlanmadan uçuş eğitimine başlanamaz.
- Ümitköy/ANKARA’ daki GDH Okul Binası’nda verilecek 120 saattik / yaklaşık 30 günlük
“Teorik Eğitim” haftanın 6 günü yapılabilir ve grubun uygunluk durumuna göre planlanır.
- Eğitimler sonrası SHGM tarafından düzenlenen “PPL Teorik Sınavı’ndan” %75 başarı sağlanması gerekmektedir.
- Bu eğitimler sonrası Toplamda “45.00 saat” sürecek Uçuş eğitimleri Nevşehir/Kapadokya Havalimanı’nda yapılacaktır.
- Tamamlanan uçuş eğitimlerinin ardından 01.30 saatlik SHGM Kontrol Uçuşu’ndan da başarıyla geçilmesi halinde lisanslandırma işlemi için evraklar SHGM ye gönderilir.
(Bu kısımdan sonrası Ticari Pilot Lisansına (CPL) devam edecek öğrenciler için geçerlidir.)
- İlk olarak, PPL sürecini başarıyla tamamlayan öğrenci en yakın ATPL Teorik Kursuna Başlar. 650 saatlik eğitim %90 uzaktan %10 sınıf içi olarak verilir.
- Öğrenci ATPL Teorik süreci içinde ya da sonrasında PIC(Pilot in Command) uçuşlarını 100 saate tamamlar ve Night VFR uçuşlarını yapar.
- Devamında IR eğitimi 35 saat simülatör, 15 saat uçak ile uçuş şeklinde tamamlanır.
- IR eğitimi bittikten sonra 15 saatlik CPL eğitimi tamamlanır ve IR CPL kontrol uçuşu SHGM tarafından yetkilendirmiş bir pilot ile yapılır. Başarılı olunması durumunda CPL lisansı tanzim edilir.
- Son olarak 8 saat uçak 5 saat simülatör uçuşu yapılarak ME(Multi Engine) uçuşları da tamamlanarak aday havayoluna tecrübesiz FO (First Officer) başvurularına hazır hale getirilir.
GDH Uçuş Okulu – Kurs Öncesi Gerekli Belgelerin Toplanması
Sağlık Sertifikası İşlemleri
Pilot adayı eğitim kayıt olmadan önce yetkilendirilmiş bir hastanede muayene olmalı ve gerekli sağlık şartlarını sağladığına dair sağlık sertifikasının 1. Sınıf ya da 2. Sınıf olarak düzenlenmesi gerekir. Bu yüzden havayolu pilotluğuna devam edecek olan adaylar için 1. Sınıf sağlık sertifikasının alınması uygun olacaktır.
Geçerli bir sağlık sertifikası olmayan hiçbir pilot/öğrenci pilot uçuş yapamaz. Sağlık sertifikalarının belirli zaman aralıklarıyla yenilenmeleri gerekir.
İlk Kez Sağlık Sertifikası alacaklar
Yenileme gibi bir gün önceden aşağıda Ankara içi bilgileri verilen hastanelerden randevu oluşturmaları gerekmektedir. Yapılacak olan muayene yenilemeden daha geniş kapsamlıdır ve giderken yenilemede olduğu gibi bir gün önceden ilaç ve alkol kullanılmaması ve muayeneye aç karnına gidilmesi gerekmektedir. Hastane sağlık sertifikasının düzenlenmesi için nüfus cüzdanı ve 2 adet vesikalık fotoğraf talep edecektir.
Sağlık Sertifikası olan ancak geçerliliği olmayanlar için:
Yenileme işlemleri yaklaşık yarım günde tamamlanmaktadır. Ayrıca sertifika hastane tarafından tanzim edilerek muayene sonrası teslim edilmektedir. Yenileme için gidilmeden önce randevu alınması, bir önceki akşam ilaç, alkol vs. kullanılmaması ve muayeneye aç karnına gidilmesi gerekmektedir. Son olarak hastane yenileme için nüfus cüzdanı, 2 adet vesikalık fotoğraf ve eski sağlık sertifikasının aslını talep edecektir.
Muayene için yetkili hastaneler SHGM web sitesinde belirtilmiştir. Ankara için yetkili hastaneler:
- Ankara Sincan Lokman Hekim Hastanesi ( Anlaşmalı Kurum )
- Koru Hastanesi
- Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi
- Son olarak, Ufuk Üniversitesi Hastanesi
Standart muayene ücretleri 1500 – 2000 TL arasında değişmektedir ancak hastane gerekli görürse ek tetkikler isteyebilir ve bu ek tetkikleri ücrete yansıtır. Ayrıca anlaşmalı olduğumuz hastanelerde ismimizin belirtilmesi halinde %5 indirim uygulanmaktadır.
Öğrenci Pilot Lisansı
Sağlık Sertifikası düzenlenen aday için okul tarafından Öğrenci Pilot Lisansı (SPL) başvurusu yapılır. Aday, Öğrenci Pilot Lisansı çıkmadan teorik eğitimlere başlayabilir ancak uçuşlarına başlayabilmesi için Öğrenci Pilot Lisansının SHGM tarafından düzenlenmiş olması gerekir. Böylelikle başvurusu yapılmış adayın Öğrenci Pilot Lisansı yaklaşık 15 gün içinde düzenlenir.
Ayrıca, adayın eğitimin yapıldığı Kapadokya Havalimanı’na giriş çıkış yapabilmesi için DHMİ tarafından düzenlenen Güvenlik bilinci eğitimine katılım zorunludur. Ek olarak bu eğitime katılan ve Öğrenci Pilot Lisansı düzenlenmiş aday için Tüm Hava Alanları Giriş Kartı başvurusu yapılır.
Güvenlik Bilinci Eğitimi Sertifikası
Güvenlik Bilinci Eğitimi Ankara Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amirliği tarafından verilen yarım günlük bir eğitimdir. Eğitim her Perşembe Esenboğa havalimanı iç hatlarda TAV Konferans salonunda verilmekte. Ayrıca eğitime katılım için her Çarşamba fax yoluyla müracaatta bulunulmalıdır; bu sebeple katılım talep eden öğrencilerin Çarşamba günü telefon ya da mail yoluyla GDH öğrenci işlerine bildirim yapması gerekmektedir. Müracaatlar Öğrenci İşleri birimimiz tarafından yapılacaktır.
Son olarak eğitim katılımı esnasında isim bildiriminin yapılıp yapılmadığı katılan kişiler tarafından kontrol edilmeli ve 10 TL eğitim ücreti ödemesi öğrenciler tarafından yapılmalıdır. Ancak sertifikalar yaklaşık 3-7 gün arasında tanzim edilmekte ve öğrenciler tarafından alınıp okula ulaştırılması gerekmektedir.